Hoe koppel je GSApi aan MultiPress?

Stap 1: MultiPress configureren

Allereerst zal MultiPress benaderbaar worden gesteld zodat een website / applicatie hier veilig mee kan verbinden.

MultiPress zal open moeten worden gezet naar het internet (WAN). GSApi moet deze kunnen vinden. Begin hier en zorg ervoor de je rechten hebt om dit in te stellen.

MultiPress > Instellingen > Internet

Ga in MultiPress naar [ Instellingen > Internet ]. Heb je deze rechten niet, vraag dan jullie systeembeheerder of je contactpersoon bij Dataline.

Stap 2: MultiPress Web Server inrichten

Configureer de web server van MultiPress. Het poortnummer en de SSL poort zijn de internet poorten op de lokale computer / server waarop MultiPress draait. De gewone poort is de onbeveiligde poort naar dit IP-adres, de SSL-poort is de poort voor een beveiligde verbinding naar dit IP-adres.

• Het IP-adres extern is het adres waar je vanuit het internet bij MultiPress komt.
  • Het IP adres intern is het IP-adres waar je bij komt vanuit het lokale netwerk.

Let op!

Separaat van het feit dat er een onbeveiligde poort open staat, wil niet zeggen dat de data zomaar binnenkomt. Er is altijd een authenticatie tussen GSApi en MultiPress. Wil je toch graag een SSL-certificaat, vraag dat aan je systeembeheerder of MultiPress beheerder.

MultiPress > Instellingen > Internet > Web Server

Stap 3: MultiPress gebruiker aanmaken in de Connector

Configureer een API-gebruiker. Noem deze voor herkenning bijvoorbeeld “GSApi” of “GrafiStore” en verzin een wachtwoord hierbij. Belangrijk is dat de gebruiker Actief staat én dat alle modules ook actief zijn. Anders kan GSApi geen details ophalen.

Gebruikersrechten aanpassen

Een API-gebruiker is een andere gebruiker dan een medewerker binnen jullie organisatie. Dit is een gebruiker voor een webservice.

Stap 4: Configureer Firewall

Vraag uw ICT-beheer een port-forwarding in te stellen vanuit het WAN naar MultiPress. Let op dat de poorten correct geconfigureerd worden.

Mochten er firewall rules het gehele internet blacklisten, zorg dan dat https://www.gsapi.nl en https://demo.gsapi.nl op de whitelist staan.
Zorg voor een NAT regel die een poort uw IP-adres op internet (zie whatismyip.com) doorlust naar het interne IP-adres en poort van uw MultiPress Server.

Als dit werkt hebben wij van jullie nodig:

• WAN IP-adres + poortnummer
  • Gebruikersnaam + wachtwoord

NB. Stuur deze niet samen in één mail, maar separaat. Dat is veiliger.

Stap 5: GSApi inrichten

Nu zijn we aangekomen bij GSApi zelf. Hier kan je bij [ MultiPress > Server configuratie ] een nieuwe server toevoegen.

Vul alle gegevens in zoals hierboven omschreven, dan zou alles moeten werken.

GSApi instellen

Uiteraard kan je ook GrafiStore vragen dit voor je te doen. We kunnen direct alles voor je testen. Als alles goed is ingericht krijg je een HTTP status 200. Dit betekend dat alles okay is.
Hierna kan je de Autofill items, Standaard Calculaties en Relaties ophalen.

Vergeet niet te noteren wat je gebruikersnaam en wachtwoord zijn! Wij bewaren deze niet